Zo betaal je als ondernemer minder belasting

23 mei 2017 – Als zzp’er of mkb’er wil je natuurlijk je bedrijf laten groeien. Maar groei kost geld, want investeren is niet gratis. Gelukkig kent de fiscus verschillende aftrekposten die je een duw in de rug geven.

We zetten de belangrijkste aftrekposten op een rijtje:

  • MKB-vrijstelling: iedere ondernemer mag 14 procent van zijn winst aftrekken, waardoor de belastbare winst omlaag gaat.
  • Zelfstandigenaftrek: als je in één jaar meer dan 1225 uur voor je bedrijf hebt gewerkt, mag je 7280 euro aftrekken van je belastbare winst.
  • Startersaftrek: starters mogen in de eerste drie jaar dat hun bedrijf bestaat 2123 euro extra aftrekken, bovenop de zelfstandigenaftrek. De precieze regels vind je hier.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: je mag 28% van de investeringen in je bedrijf aftrekken.
  • WBSO: hou je je bezig met onderzoek of ontwikkeling, dan wordt dat fiscaal beloond. De voordelen voor mkb’ers en zzp’ers verschillen wel.
  • Energie- en milieu-investeringsaftrek: wie investeert in duurzaamheid mag extra aftrekken.

Kost de overheid miljarden

Regelingen als de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling kosten de overheid jaarlijks miljarden. Uit een onderzoek van het wetenschappelijke instituut SEO Economisch Onderzoek, dat vorige maand werd gepubliceerd, blijkt dat ondernemers er in 2015 voor ruim 3,5 miljard euro gebruik van maakten.

De Staat loopt dus veel belastinginkomsten mis, maar doet dat met een goede reden. De regelingen moeten leiden tot een ‘entrepreneurial economy’, zoals de SEO het noemt. Dat moet leiden tot een hogere economische groei en meer werkgelegenheid. Meer winst en meer investeringen moeten daartoe leiden. Maar gebeurt dat ook?

Maar groeien we ook?

Nee, zeggen de onderzoekers. Hoewel er in Nederland relatief veel ondernemers zijn, is de doorgroei van bijvoorbeeld zzp’er naar zmp’er – een zelfstandige met personeel – gering. Het ging in de periode tussen 2007 en 2014 om jaarlijks 2 á 3 procent van alle zzp’ers. En het aantal ondernemers dat jaarlijks doorgroeit naar een BV of NV is met 0,7 procent nog kleiner.

Toch zien de onderzoekers dat de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de startersaftrek ervoor zorgen dat zelfstandigen vaker personeel aannemen.

Bron: RTL Z / Gert-Jan Verstegen

Vind je deze informatie interessant? Deel het!