PPG wil meer tijd voor overname van AkzoNobel

23 mei 2017 – Topman Michael McGarry van het Amerikaanse verfconcern PPG zegt drie weken langer nodig te hebben voor een overname van AkzoNobel. Oorspronkelijk had PPG tot 1 juni om met een bod uit te komen.

McGarry wil nu eerst afwachten wat de uitspraak is van de Ondernemingskamer. Gisteren diende daar de zaak van activistische aandeelhouder Elliott tegen Akzo. Elliot wil dat er een aandeelhoudersvergadering komt, waarin aandeelhouders zich kunnen uitspreken over de positie van president-commissaris Antony Burgmans.

De uitspraak op 29 mei ligt erg dicht bij de datum van 1 juni. PPG kwam begin maart met zijn overnameplannen voor AkzoNobel en moet binnen drie maanden vanaf die datum beslissen of het daadwerkelijk met een bod komt of dat het daar vanaf ziet. Mocht PPG geen bod willen doen, dan mag het ook een half jaar niet met een nieuw bod komen.

Tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam zei McGarry vanochtend alle opties voor de overname van Akzo open te houden. Dat betekent dat een vijandig bod nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

‘Nog nooit zoveel vijandigheid’

Volgens McGarry steunt geen enkele aandeelhouder van Akzo de zelfstandige strategie van het Nederlandse bedrijf. Hij benadrukte dat hij in zijn tijd als baas van PPG nog nooit zoveel vijandigheid tussen bedrijf en aandeelhouders heeft ervaren als bij de zitting voor de Ondernemingskamer in Amsterdam.

De topman zei eerst de uitspraak van de Ondernemingskamer af te wachten, maar nog steeds geïnteresseerd te zijn in een een overname. Verder zei hij dat het in de strijd om Akzo ‘al lang niet meer’ om waarde voor aandeelhouders gaat.

Voorwaarden

De topman zei bereid te zijn om te praten over voorwaarden op het gebied van personeel of duurzaamheid. McGarry erkende dat Akzo op dit moment het meest duurzame bedrijf in de sector is, maar dat PPG een goede tweede is.

Als risico’s voor een vijandig bod noemde McGarry onder meer het geld dat moet worden uitgegeven om aandeelhouders te overtuigen. Wel voegde hij daaraan toe dat financiële middelen geen rol spelen in de eventuele overname van Akzo. Verder betekent eventueel vijandig gaan dat PPG met de Europese mededingingsautoriteiten om tafel moet.

Risico’s

De risico’s voor Akzo zijn volgens McGarry groter. Bij een vijandige poging is er geen sprake meer van een break-up fee mocht de overname onverhoopt niet lukken. Ook zullen er dan mogelijk geen regelingen voor personeel zijn. Toch blijft PPG er bij dat het er samen met het bestuur van Akzo wil uitkomen.

Tijdens de zitting voor de Ondernemingskamer betoonde McGarry zich ook al opmerkelijk mild ten opzichte van president-commissaris Burgmans, die onder vuur ligt van enkele boze aandeelhouders.

Stemmen over ontslag Burgmans

De aandeelhouders willen tijdens een aandeelhoudersvergadering kunnen stemmen over het ontslag van Burgmans, omdat hij ‘de campagneleider’ van het verzet tegen PPG zou zijn. McGarry zei gisteren dat Burgmans wat PPG betreft kan blijven zitten. Als hij maar besprekingen begint met PPG.

Akzo benadrukte gisteren dat besprekingen niet vrijblijvend zijn, omdat ze door de markt uitgelegd zullen worden als een opmaat naar een overname. “Dan wordt een doos van Pandora geopend.”

Vind je deze informatie interessant? Deel het!