‘Onderbetaalde chauffeurs pakken ons werk af’

20 mei 2017 – Chauffeurs die veel te lang achter het stuur zitten. Of werken tegen een te laag loon. Het zijn hardnekkige problemen. Controles van politie en inspectiediensten zijn niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat, zeggen Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. “Ze pakken ons werk af.”

“Ze zouden veel meer moeten controleren,” zegt een Nederlandse chauffeur op een parkeerplaats langs de A15. “Ik denk dat er weinig aan gebeurt,” valt een ander hem bij. “Dit is oneerlijke concurrentie.”

“De handhaving is niet groot,” geeft politieman Serge van Vugt van de Dienst Infra toe. Vijf- tot zevenduizend vrachtwagens controleert de politie elk jaar, terwijl er miljoenen transportbewegingen zijn. De pakkans is daarom niet erg groot.

Bij controles komen vaak schrijnende situaties aan het licht, zegt Chris Hogenkamp van de inspectie SZW. “Mensen die veel te lang rijden, mensen die maanden van huis zijn, mensen met wurgcontracten die voor een paar honderd euro per maand werken.”

Grote controle Rotterdam

Bij een grote controle van politie en inspectiediensten in Rotterdam afgelopen twee dagen is het ook weer vaak raak. Het totale bedrag aan boetes staat nog niet definitief vast omdat de onderzoeken nog niet zijn afgerond maar loopt waarschijnlijk richting de 100.000 euro.

De misstanden onder vrachtwagenchauffeurs zijn een hardnekkig probleem, zegt Hogenkamp. Al jaren probeert de inspectie SZW er iets aan te doen. Maar in de praktijk is dat lastig. In vijf jaar tijd is het aantal vrachtwagens met Oost-Europees kenteken met zestig procent gegroeid. Onderbetaling en andere vormen van oneerlijke concurrentie zijn vaak moeilijk aan te tonen.

Topje van de ijsberg

Er wordt veel te weinig gecontroleerd, zegt Marco Noordergraaf van het FNV. “De misstanden die worden ontdekt zijn maar het topje van de ijsberg. Er zijn veel bedrijven die niet goed met chauffeurs omgaan. Ze moeten wel om het hoofd boven water te houden.” Gebrek aan handhaving is volgens hem een groot probleem.

Nederlandse chauffeurs zien het met lede ogen aan. “Ze pakken wel je werk af,” zegt er een. “Voor ons wordt het steeds minder qua werk,” zegt een ander. “Als het zo doorgaat ben ik bang dat het snel afgelopen is.”

Vind je deze informatie interessant? Deel het!